Zondag Bakdag: Rustieke nectarinetaart met frangipane

Zondag Bakdag, het blijft één van mijn favorietjes. Van bakken kom ik tot rust. Bloem zeven, boter smelten, de keukenmachine alles tot een mooi geheel zien mengen, je handen vuil maken tijdens het kneden van deeg,.. Zo kan ik nog even doorgaan. Het komt er op neer dat ik echt gewoon heel graag bak.

Voor deze Zondag Bakdag ben ik mijn inspiratie gaan halen in het Delhaize Magazine. Ik kwam net terug van vakantie en ik was bezig met het opstellen van het weekmenu. Gezond, licht en fris, daar was ik naar op zoek, want aaah ja, twee weken aan een stuk teveel pasta, teveel wijntjes en te veel aperitiefhapjes, dat moet gecompenseerd worden. Gezonde en frisse gerechten heb ik zeker gevonden in het magazine, maar ik kwam er dus ook deze lekkere taart tegen. Die zag er zo lekker uit, dat ik het moest proberen. Echt eentje om je handen nog eens goed mee vuil te maken. Geweldig!

Willen jullie het receptje ook wel? Awel, dat vind je in het Delhaize Magazine (gratis mee te nemen in de winkel) én hier op As cooked by Ginger. Zijn jullie er klaar voor?

Benodigdheden:

650 g nectarines

280 g bloem

60 g rietsuiker

2 el pijnboompitten

100 g amandelmeel

1/2 citroen

1 ei

100 g + 2 el vloeibare honing

8 cl water

225 g boter (gesplitst in 100 g en 125 g)

3 takjes rozemarijn

1 snufje zout

Bereiding:

Zeef de bloem boven een grote mengkom en meng er de rietsuiker en een snufje zout onder. Snijd de boter (125 g) in blokjes en voeg ze toe. Kneed met je handen tot een crumbledeeg. Voeg het water toe (koud), meng met een mes en kneed met de vingers tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het zo’n 30 minuten rusten in de koelkast.

Vervolgens meng je het amandelmeel met het ei, 100 g boter (zacht) en 100 g honing tot een gladde frangipanecrème. Zet apart.

Verwarm de oven voor op 180°C. Was de nectarines en snijd ze in schijfjes. Neem er een bakplaat bij met een vel bakpapier op. Rol er het deeg op uit. Smeer de frangipane volledig uit over het deeg, maar laat wel een randje van een 3 tal cm vrij. Leg er de schijfjes nectarine op. Meng apart 2 el honing met het sap van een halve citroen en smeer dit met een borsteltje volledig uit op de nectarines. Verdeel er nog de pijnboompitten en de verse rozemarijn over en plooi de randjes van het deeg om naar binnen. Zet het geheel 50 minuten in de oven.

In het magazine geven ze nog een leuke tip. Je kan de taart op 40 minuten even uit de oven halen. Een eitje los kloppen en hier het deeg mee insmeren en er meteen amandelvlokken over strooien. Vervolgens zet je de taart opnieuw voor de laatste 10 minuten terug in de oven.

Super lekker lauw met een bolletje ijs, maar koud vind ik hem persoonlijk nog lekkerder.

Veel bakplezier!

Laurence

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.