As read by Ginger: Vandaag Vegan

In april was het ‘Try Vegan’ maand. In deze maand werd iedereen aangespoord zo plantaardig mogelijk te eten. Dat wilt zeggen, geen enkele vorm van dierlijke producten consumeren, ook geen eitjes, melk, roomboter,… Ik heb er niet volledig aan meegedaan. Ik probeer af en toe plantaardig te eten en ik eet ook vaak vegetarisch en dat is voor mij op dit moment voldoende, maar het zette me er wel toe aan om eens op zoek te gaan naar kookboeken. Je hebt best nog wel wat keuze, maar dit kookboek sprak me toch het meeste aan: ‘Vandaag Vegan’ van Miki Duerinck en Kristin Leybaert, van uitgeverij Manteau. Er staan toegankelijke gerechtjes in die door iedereen gesmaakt zullen worden.

Als er een veganist aan tafel zit of in het algemeen iemand die ‘anders’ eet dan we gewoon zijn, hebben veel mensen de gewoonte om voor die persoon iets volledig anders te maken. Ik kan daar niet goed tegen en vind dat altijd ontzettend jammer voor die persoon. Toen ik zelf op het FODMAP dieet stond voor anderhalf jaar, kreeg ik heel vaak een volledig andere maaltijd voorgeschoteld dan de rest van de tafel en ik voelde me best eenzaam op die momenten. Als ik dus etentjes maak en er is iemand met restricties of een andere manier van eten, dan zorg ik ervoor dat iedereen hetzelfde eet. Voor jezelf als gastvrouw of -heer trouwens ook een stuk gemakkelijker.

Terug naar het boek. Veel toegankelijke gerechtjes, ook enkele basis gerechtjes die vegan gemaakt werden, maar zeker ook vernieuwende gerechtjes. Ik maakte er drie. Dat vind ik de beste manier om een kookboek een eerlijke kans te geven. Eentje kan je goesting niet zijn, het ander kan mislukken, maar als ze alle drie niet top zijn, dan laat ik het boek los.

Dit boek… Niet loslaten. Het blijft in de kast om inspiratie uit te halen. Want het is niet omdat je geen veganist bent dat je niet af en toe veganistisch kan eten, hé. Groentjes, ze zijn zo lekker!

1.Pannenkoekwraps met hummus en oesterzwammen

Een lekker en simpel gerechtje. Van mij had er nog iets meer op de wrap mogen liggen. Je maakt een boekweitpannenkoek, daarop smeer je homemade hummus en daarop gebakken oesterzwammen en rauwe sla en tomaat. Ik zou het nog pimpen met preischeuten, pompoenpitjes, eventueel wat olijfolie. Maar zeker en vast lekker en een goed basisrecept voor plantaardige wraps.

2. Sushiburgers met sobanoedels

Echt su-per lekker. Echt hmmm. Best wel wat werk aan, maar gewoon iets dat je geproefd wilt hebben. De sushiburgers zijn een heel tof idee en zitten boordevol smaak. De sobanoedelsalade erbij is ook echt lekker. Helemaal top dit!

3. Intense chocoladetaart

Ja, dus… Inderdaad heel intens en verrukkelijk. Zo’n verrassend gerecht ook. De vulling is gemaakt met zijden tofu. Ik had echt geen idee dat je dat kon gebruiken om een stevige vulling mee te maken. Heel lekker en de sterke smaak van chocolade komt helemaal naar voor. Een hele lekkere taart. Iets waar ik zeker eens mee ga experimenteren, met die zijden tofu voor in desserts.

Besluit?

Interesse in de plantaardige keuken, maar nog niet zoveel ervaring? Dan ga je aan dit boek zeker iets hebben. Je leert er best veel dingen uit en de meeste gerechten zijn toegankelijk. Geen al te moeilijke handelingen of ingewikkelde ingrediëntenlijsten.

Eentje dat zeker tussen mijn uitgebreide collectie kookboeken mag blijven staan 😉

Veel lees- en kookplezier!

Laurence

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.