Zondag Bakdag: Koffie crumble cake

Vandaag doen we van twee keer ‘OH MY GOD’. Wie, wat waar? Wat zegt ze nu? Wel, de eerste OMG is omdat het veel te lang geleden is dat er nog een Zondag Bakdag online kwam. Waarom is dat? Omdat ik op vakantie geweest ben, veel feestjes op de planning had staan en een drukke agenda heb gehad in verband met opdrachten. No time for baking. Droef, maar deze taart heb ik toch nog klaar gekregen. En maar goed ook want daar gaat de tweede OMG over… Als in, OMG deze taart is zo lekker. Echt zo lekker. Bijna herfstig te noemen, maar ik durf die gewoon keihard in de lente te maken, hoor. Om dus even samen te vatten, voor mijn chaotische hersenspinsels jullie helemaal in de war brengen…

OMG 1: Veel te lang geleden die zondag bakdag.

OMG 2: Héérlijke taart, ik herhaal, héér-lijk-e taart!

Zullen we dan maar stoppen met onzin uit te kramen en gewoon aan het bakken slaan? OMG, DOEN WE!

Benodigdheden:

540 g bloem (ik nam spelt)

240 ml zonnebloemolie

2 eieren

180 g suiker

1 zakje vanillesuiker

240 ml melk

3 tl bakpoeder

1/2 tl zout

250 g donkerbruine suiker

2 tl kaneel

100 g boter

2 el instant koffiepoeder (dus oploskoffie)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een ronde cakevorm bij de hand (24 cm doorsnede).

Meng in een kommetje de melk, zonnebloemolie en de eieren met de garde. Voeg er nog 1 el koffiepoeder aan toe, meng en zet apart. Neem er vervolgens een grote mengkom bij en zeef er de bloem in. Voeg er de gewone suiker, vanillesuiker, bakpoeder, zout en 2 tl kaneel aan toe. Meng!

Voeg de natte ingrediënten bij de droge en meng totdat zich een mooi deeg vormt. Vet de cakevorm in en doe er de helft van het deeg in. Laat de andere helft nog even in de mengkom.

Meng in een apart kommetje de bruine suiker en de laatste el koffiepoeder. Smelt de 100g boter in de microgolfoven. Strooi iets meer dan de helft van de suikermengeling over het deeg. Sprenkel met een lepel wat van de gesmolten boter erover. Vervolgens doe je de rest van het deeg in de vorm en strijk je dit glad. Verdeel de rest van de bruine suikermengeling over de cake. Verdeel gelijkmatig.

Neem er een borsteltje bij en dep de rest van de gesmolten boter over de suikerlaag. Zorg ervoor dat er overal boter hangt, anders zal de suiker verbranden in de oven. Dus goed de boter over de volledige suikerlaag smeren met het borsteltje.

Zet de cake vervolgens 30-35 minuten in de oven (prik er na 30 minuten even in). Als je het idee hebt dat de cake bovenaan aan het verbranden is, leg je een velletje bakpapier of aluminiumfolie over de cake. Als een prikker schoon uit de cake komt, dan is je cake klaar.

Volledig laten afkoelen, eventueel afwerken met bloemsuiker en smullen maar!

SUPER LEKKER!

Laurence

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.