‘Het goede van de boon’, ken jij dat al?

Bonen,.. Ik ken ze vanuit mijn jeugd voornamelijk als de groene, lange stengels die gekookt werden, vervolgens met een ajuintje kort aangebakken werden, om ten slotte op mijn bordje te eindigen vergezeld van mijn vlees en mijn patatjes. Ik heb het dan over de prinsessenboon.

Tot ik me in voeding begon te verdiepen, kende ik zelfs het bestaan van veel verschillende bonen niet en laat het me je vertellen, er zijn er zoveel! Bruine bonen, witte bonen, kidneybonen, kikkererwten, velderwten,… Noem maar op. Stuk voor stuk hebben ze hun eigen smaak en hun eigen bron van goede voedingsstoffen.

IMG_4198

Bonduelle is het met me eens dat we de mensen dringend het goede van de boon moeten leren kennen. De mensen beginnen steeds meer en vaker hun voedingspatroon aan te passen. Ze willen een gezonde levensstijl met minder koolhydraten, minder vlees en meer plantaardige voeding. Laat het nu zo zijn dat de boon per-fect in dat plaatje past.

Waarom zijn bonen goed voor je?

  • Ze zijn een goede bron van eiwitten
  • Ze bevatten geen verzadigde vetten
  • Ze zijn rijk aan vitamine B
  • Ze zijn rijk aan mineralen zoals ijzer
  • Ze bevatten veel vezels

Hoera! Dé ideale vleesvervanger en je kan er zoveel smakelijke zaken mee maken. Bovendien hebben bonen ook een lage ecologische voetafdruk, mede doordat een groot deel van de bonen die we consumeren van eigen bodem komen. Ze zijn dus goed voor je lichaam én voor het milieu. Het is zelfs één van de richtlijnen van gezonde voeding: ‘eet wekelijks peulvruchten’.

Ik doe dat alvast, wekelijks peulvruchten eten. De kikkererwt is in ons huishouden enorm populair. Ik doe deze in slaatjes, rooster ze voor bij salades, quinoabowls,… maar ik maak er ook vaak een lekkere hummus mee. Witte bonen zijn geweldig lekker in minestronesoep en ook daar kan je lekkere dipjes mee maken. Kidneybonen zijn dan weer geweldig in een chili. Om nog maar te zwijgen van wat je met de bonen allemaal kan doen in curry’s. Ze passen dus perfect binnen een gezonde levensstijl én ze zijn echt lekker.

Nog niet overtuigd? Ginger to the rescue met een lekker receptje (of twee).

Zoals ik al zei gebruik ik de bonen vaak in curry’s en als vleesvervanger. Dit is één van mijn favoriete, spicy curry’s: Linzencurry met kikkererwten. Comfortfood en toch goed voor je lichaam!

IMG_1247

Natuurlijk moet het niet altijd vegetarisch zijn. Ik eet regelmatig vegetarisch omdat ik het belangrijk vind gezond te leven voor mijn lichaam én voor het milieu, maar af en toe genieten van een lekker stukje vlees, dat ontneem ik mezelf dan ook weer niet helemaal. Daarom ontwikkelde ik een heerlijk (maar echt héél heerlijk) receptje voor jullie: Lamsballetjes met rode paprikahummus en munt.

IMG_3887

Smakelijk! En denk eraan: Kies af en toe voor het goede van de boon.

Groetjes,

Laurence

2 gedachtes over “‘Het goede van de boon’, ken jij dat al?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.