Lamsballetjes met een salade en Baba Ganoush

Af en toe eens andere culturen je eten laten beïnvloeden kan geen kwaad en is zelfs geweldig. Ik vind het dan ook heerlijk om tijdens reizen en citytrips te proeven van de lokale keuken. Je zal me niet snel in een Burger King spotten op reis. Wel in dat ene kleine caféetje van de man die ’s morgens zelf zijn vis is gaan vangen en je deze fier komt tonen voor hij hem gaat klaarmaken. Zo een reiziger ben ik. Wie niet proeft, niet wint. Als foodblogger kan je trouwens nooit genoeg inspiratie opdoen. Reizen is hét ideale moment om geïnspireerd te worden en het is dan ook één van mijn (en dat van de echtgenoot) favoriete bezigheden ter wereld!

Dit gerechtje lijkt zeer veel ingrediënten te hebben, maar als je een goed voorziene kruidenkast hebt, heb je eigenlijk al niet zoveel meer nodig. Komt goed!

IMG_4171

Benodigdheden, voor 2 personen:

Voor de lamsballetjes:

400 g puur lamsgehakt

handje verse peterselie en munt, fijn versnipperd

2 tl komijn

1 tl kaneel

1 tl kurkuma

1 tl paprikapoeder

snufje cayennepeper

peper, zout

(glutenvrije) bloem

Voor de salade: 

2 tomaten

1 komkommer

2 stengels lente-ui

tiental zwarte olijven

handvol walnoten

peper, zout, olijfolie

Voor de Baba Ganoush:

1 aubergine

1 el tahin

1 teen look

sap van 1/2 citroen

1/2 tl komijn

1 tl paprikapoeder

1/2 tl rozemarijn

peper, zout, olijfolie

IMG_4172

Bereiding:

We gaan beginnen met het maken van de Baba Ganoush. Snijd de aubergine in de lengte in twee. Snijd schuin inkepingen in het vruchtvlees, eerst langs de ene en dan langs de andere kant zodat er zich ruitjes vormen, en smeer vervolgens in met wat olijfolie en zet met de binnenkant naar boven 30-40 min in de oven. Schraap nadien het vruchtvlees eruit en laat een beetje afkoelen. Voeg dan de tahin, het citroensap en de kruiden toe. Plet de teen look en voeg deze ook toe. Als je rauwe look moeilijk verdraagt, gebruik dan lookolie in de plaats en voeg dan geen extra olijfolie meer toe. Als je de teen look gebruikt, voeg dan nog een scheutje olijfolie toe. Zet de Baba Ganoush apart tot het tijd is om te serveren.

Voor de balletjes meng je het gehakt met alle kruiden, rol je er balletjes van en rol je deze door de bloem. Een heel dun laagje bloem is voldoende. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan op het vuur en bak de balletjes aan. Korst aan op hoog vuur en zet het vuur dan lager zodat ze kunnen verder garen.

IMG_4173

Ondertussen maak je de salade klaar. Snijd de tomaten en komkommer in blokjes en de lente-ui in schijfjes. Doe alles samen in een grote mengkom en voeg de olijven en walnoten toe. Kruid met peper en zout en giet er een scheutje olijfolie bij. Hussel alles goed door elkaar.

Voilà, tijd om te serveren. Schep flink wat salade in een mooie bowl. Leg er de balletjes bij en vervolgens een flinke kwak van de Baba Ganoush.

O-ver-héérlijk!

IMG_4170

2 gedachtes over “Lamsballetjes met een salade en Baba Ganoush

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.