Flatbread of platbrood

Laten we het even over brood hebben. Hét product bij uitstek waar menig mensen niet zonder kunnen. Inclusief mezelf. Groot was dan ook mijn horror toen ik plotseling moest overstappen op enkel nog glutenvrij brood en speltbrood op basis van zuurdesem. Oh my god. Laten we zeggen dat er menig traantjes gevloeid zijn. Uren en uren en uren heb ik gezocht naar lekker brood. Ondertussen heb ik zo mijn plekjes en weet ik waar ik lekker brood kan vinden (nieuwe tips zijn trouwens altijd welkom!). Toch ruik ik stiekem af en toe nog eens aan de versgebakken pistolet van de echtgenoot of aan het ultra vers wit tijgerbrood, net van de bakker. Creepy? Vind ik niet! Versgebakken brood, het moet zowat de lekkerste geur op aarde zijn. Samen met aangestoofde look en ui en de geur van koffie die aan het doorlopen is. Hmmm!

unnamed (4)

Door de verandering in mijn broodpatroon, maak ik dus noodgedwongen veel zaken zelf. Brood niet (god, wat is dat moeilijk), maar tortilla’s, pita’s, hotdogbroodjes, burgerbroodjes,…Kortom alles wat niet altijd even gemakkelijk en lekker glutenvrij/spelt te vinden is. Om dit te maken heb ik duizend en één verschillende soorten bloem. Kikkererwtenmeel, quinoabloem, rijstbloem, volkoren speltmeel, havermeel, glutenvrije mix,… de mogelijkheden zijn eindeloos. Je moet ze gewoon kennen.

Deze flatbreads zijn op basis van volkoren speltmeel. Ik stopte ze boordevol kruiden zodat ze niet alleen lekker smaken, maar ook lekker ruiken. Versgebakken brood, heerlijk!

Psst, dit recept is gebaseerd op dat van Minimalist Baker.

Benodigdheden, voor ongeveer 6 flatbreads:

170 g volkoren speltmeel

90 g quinoameel

1 zakje droge gist

3/4 tl zout

1 tl rietsuiker

1 el gemengde kruiden (rozemarijn, tijm, oregano)

2 el olijfolie

180 ml warm water

unnamed (3)

Bereiding:

Meng alle droge ingrediënten samen. Dus het zout, de rietsuiker, de twee soorten bloem, de gist en de kruiden. Maak in het midden een putje en voeg de olijfolie en het water toe. Meng met je handen en voeg eventueel wat extra water toe als het niet stevig genoeg is. Kneed enkele minuten met je handen die je lichtjes insmeert met olijfolie zodat het deeg niet kleeft. Kneed tot het deeg wat elastisch is. Doe het deeg in een kom die je hebt ingesmeerd met een dun laagje olijfolie. Dek af met een vochtige theedoek en laat een uurtje rijzen.

unnamed (17)

Snijd vervolgens in zes stukken en leg deze op een bakplaat. Dek opnieuw af met de vochtige theedoek en laat nog een half uurtje rusten.

Verhit een grote pan, rol het deeg uit en bak het flatbread. Doe een klein beetje olijfolie in de pan, maar niet te veel. Bak ongeveer 3 minuten aan elke kant.

Et voilà, vul met je favoriete mengeling of serveer bij die ene curry die je zo graag eet.

Smakelijk!

unnamed (2)

 

4 gedachtes over “Flatbread of platbrood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.