Quiche met een korst van havermout en zonnebloempitten

Velen onder jullie weten het al,.. Ik heb het niet zo op bladerdeeg. Het is niet dat ik het niet lust, maar ik zal het enkel eten als het me voorgeschoteld wordt. Ik zal nooit actief zelf iets ondernemen om bladerdeeg te kunnen eten. Bij de echtgenoot daarentegen kan er occasioneel wel een worstenbroodje in. Zo eentje van de Panos met een échte curryworst in. Guilty pleasures. De mijne zijn donuts, donuts, donuts!

unnamed (3)

Nu, het is niet omdat ik niet zo’n bladerdeeg-fanaat ben, dat ik niet dolgraag eens een stukje quiche eet. Dat kan toch zo smaken! Gelukkig zijn er voor de korst duizend-en-één alternatieven te bedenken. Zoals deze quiche met quinoakorst. Vandaag gaan we voor een korst op basis van havermout en zonnebloempitten. Let me tell you,… Lekker hoor!

unnamed (7)

Benodigdheden:

Voor de korst:

180 g havermout

70 g zonnebloempitten

1-2 el maanzaad

1 flinke el olijfolie

100 ml water

1-2 tl rozemarijn

peper, zout

Voor de vulling: 

1 rode paprika

1/2 oranje paprika (of andere naar keuze)

grote handvol verse spinazie

200 g spekblokjes

4 eieren

200 ml room (ik nam de lactosevrije van Dilea)

handvol verse kruiden (oregano, basilicum, tijm)

peper, zout

unnamed (1)

Bereiding:

Pulseer de zonnebloempitten een aantal keer in de blender. Ze moeten niet tot fijn stof gemalen worden, maar gewoon tot grove korrels. Doe dit in een mengkom en voeg de havermout, het maanzaad, de olie, het water, de rozemarijn en peper en zout toe (dus alle ingrediënten). Meng tot een stevig deeg. Neem er ondertussen een taartvorm bij, vet deze een klein beetje in en druk het deeg uit over de bodem. Zorg ervoor dat je ook randjes maakt met het deeg (ik nam een vorm van ongeveer 20 cm diameter).

unnamed (4)

Nu kunnen we aan de vulling beginnen. Bak de spekjes kort aan en voeg na een paar minuten de spinazie toe. Laat deze slinken. Snijd de paprika’s in reepjes. Verdeel alles over de bodem. Meng ondertussen de eieren met de room in een mengkom. Kluts goed los en kruid met peper en zout. Versnipper de verse kruiden en voeg deze toe aan het mengsel. Meng goed en giet uit over de groentjes en het spek.

Zet het geheel 50-55 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Genieten maar!

unnamed (2)

11 gedachtes over “Quiche met een korst van havermout en zonnebloempitten

 1. Lijkt me erg lekker, ga ik zeker proberen, maar dan met pompoenpitjes (en zonder spekjes), aangezien de zonnebloempitten op mijn lijst van voedselintoleranties staat en ik vegetariër ben ;-). Zo leuk om toffe glutenvrije receptjes te vinden

  Like

  1. Super! Laat me zeker weten wat je ervan vond. Denk dat het met pompoenpitjes ook wel moet lukken maar aangezien die een stuk groter zijn zou ik ze iets feller blenden om een mooi deeg te krijgen. En bedankt voor het compliment! 😉

   Like

   1. Goh, dat lijkt me moeilijk. Ik zou dan zeker de rozemarijn weg laten en de olijfolie vervangen door bijvoorbeeld gesmolten kokosolie of boter en het water misschien door melk vervangen en er wat zoetstof zoals bijvoorbeeld vanille of ahornsiroop aan toevoegen. Ik zou de pompoenpitten misschien durven vervangen door hazelnoten, pecans of amandelen. Een hele aanpassing dus 😉

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.