Fairtrade Challenge: De cake eerlijker verdelen

Uitdagingen zijn altijd leuk. Wanneer ze ook nog eens voor het goede doel zijn én met bakken te maken hebben, ja, dan wordt het nog leuker, natuurlijk. Er was geen twijfel mogelijk: I’m in!

De Fairtrade België Challenge past helemaal bij mij. De belangrijkste reden: Het draait allemaal om cake! Maar natuurlijk ook omdat ze zich focussen op eerlijke handel. Fairtrade is een internationale ngo verantwoordelijk voor het label voor eerlijke handel. Producten waar hun label op staat, zijn een producten die (h)eerlijk zijn. Fairtrade werkt hard aan een alternatief handelssysteem dat rekening houdt met mens en milieu. Eerlijke handel dus, van de boer tot op je bord.

IMG_3807-2

Al snel kreeg ik dus een leuk pakketje met allemaal fairtrade producten opgestuurd. Wat zat erin? Bananen, rietsuiker, filterkoffie, thee en chocolade. Mijn eerste gedachte? Bananenbrood! Mét koffie en chocolade. Check!

Ik ging aan het bakken en maakte er deze fairtrade cake mee. Lekker dat ie is! Willen jullie het receptje graag hebben? De basis komt van de website van fairtrade challenge zelf, maar ik heb hem toch wat veranderd naar Ginger-stijl.

IMG_3809-2

Benodigdheden, voor een grote cake die je met lekker veel mensen (eerlijk!) kan delen:

300 g bloem

100 g boter

175 g fairtrade rietsuiker

2 bio eieren

snuf zout

6 el havermelk (of melk naar keuze)

4 zeer rijpe biobananen

handvol pecannoten in grove stukken

100 g fairtrade zwarte chocolade in stukjes

2,5 tl wijnsteenbakpoeder

15 g koffiepoeder

IMG_3820-2

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem, koffie, bakpoeder, zout en suiker. Voeg er de bananen, die je volledig geplet hebt waardoor er zo weinig mogelijk stukjes nog inzitten, aan toe. Voeg vervolgens de eieren, de melk en de zachte boter toe. Meng goed met de garde. Voeg als laatste de chocolade en de noten toe en meng ze onder het deeg. Giet het deeg in een ingevette bakvorm en zet 75 minuten in de oven.

Laat volledig afkoelen, snijd in plakjes en verdeel. En eerlijk verdelen, hé!

IMG_3801-2

PS: De Fairtrade Cake Challenge loopt van 10-14 mei. Laten we samen onze impact vergroten en sla aan het bakken met fairtrade producten. Je kan ook altijd een cake kopen in de fairtrade shops en zo je steentje bijdragen aan eerlijke handel voor boeren wereldwijd!

Cake kopen? Je vindt de winkels hier
Cake bakken? Hier vindt je wat inspiratie
Ingrediënten kopen? Je vindt ze in deze winkels

Veel bakplezier!

Psst, registreer je cake break hier en wie weet win je wel je eigen cake pakket!

IMG_3807-2

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.