Courgettespread

Ik ben weer daar met mijn courgettes, hoor. Ik ga er niet om liegen, het moet één van mijn meest gebruikte en geliefde ingrediënten zijn. Ik gebruik het héél vaak in mijn gerechten. In de vorm van noedels als basis van een gerecht, maar evenzeer in soep of wokgerechten of eventueel gegrild bij een stukje vlees of vis of als deel van een hapje. Courgette heeft een vrij neutrale smaak, waardoor je het gemakkelijk met veel verschillende sterke smaken kan combineren. Veelzijdig hoor, die courgette. Niet te onderschatten! En wat blijkt? Jullie zijn het volledig met me eens. De gerechten met courgettes in doen het altijd erg goed op de blog. Mijn top tien van 2016 bestond voor meer dan de helft uit recepten met courgette. Leve deze groene groente!

unnamed (5)

Benodigdheden:

1 courgette

1 el tahin (sesampasta)

2 el (lactosevrije) natuuryoghurt

sap van 1/2 citroen

olijfolie

peper, zout, tijm, rozemarijn

unnamed (4)

Bereiding:

Was de courgette en snijd hem in schijfjes (niet te dik, max 1 cm). Doe de schijfjes in een kom en doe er een scheutje olijfolie bij zodat ze allemaal met een klein laagje bedekt zijn. Kruid met peper, zout en een flinke snuf tijm en rozemarijn (niet te zuinig zijn!). Leg de schijfjes op een bakplaat en zet 20-25 minuten in de oven van 180°C.

Nadien laat je ze een beetje afkoelen (zodat de deksel niet van je blender af vliegt). Als ze tot kamertemperatuur gekomen zijn, doe je ze in de blender en puls je ze tot een relatief gladde massa. Vervolgens voeg je de tahin, yoghurt en citroen toe en pulseer je nog een paar keer met de blender. Proef er even van om te weten of je nog wat moet bijkruiden met peper en/of zout.

Deze spread of dip is heerlijk met gewoon wat crackers of soepstengels, maar kan zeker ook gebruikt worden voor op je boterham (zie foto). Net zoals de groente zelf, is ook deze spread multifunctioneel.

Enjoy!

unnamed (3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.