Quinoa met zeekraal, waterkers en gelakte zalm

Een tijdje geleden ging ik uiteten in Fiskebar in Antwerpen. Je leest er hier alles over. Het hoofdgerecht dat ik daar at, warme quinoasalade met gegrilde zeebaars, inspireerde me voor dit gerecht. Een gezonde, voedzame en vullende maaltijd. Een voldaan en goed gevoel nadien. Dat is wat elke maaltijd je zou moeten bieden, in feite. Eten zou je moeten gelukkig maken en een goed gevoel moeten geven. Als je je na je maaltijd vaak slecht, opgeblazen en véél te vol voelt, dan doe je iets mis. Geloof me, ik kan er van mee spreken. Ik overat me vroeger regelmatig tot vaak en zowel de avond zelf als de dag nadien voelde ik me niet goed. Geen fut, mottig en gewoon niet blij in het algemeen. Mijn overstap naar een gezondere levensstijl heeft véél goeds gedaan. Een gezond lijf maakt een gelukkig mens.

Deze maaltijd is een goed voorbeeld van mijn nieuw eetpatroon. Gezond, licht en mét goede vetten. Ik eet liever iets vaker en kleinere maaltijden dan twee maal per dag een grote maaltijd. Laat me uit te doeken doen wat er allemaal in dit lekker gerechtje zit.

unnamed (13)

Benodigdheden, voor 2 personen:

Voor de quinoasalade

75 g quinoa

75 g rode quinoa

120 g zeekraal (1 bakje), gewassen

1 bussel waterkers (I love waterkers!)

10 tal kerstomaten

pijnboompitten

1 groentebouillonblokje

olijfolie

peper, zout, gemberpoeder

sojasaus

Voor de zalm:

2 zalmfilets

de lak: 4 el sojasaus, 1 el rijstsiroop, 1 el gemberpoeder, 1 el bruine suiker

unnamed (12)

Bereiding:

Maak de lak voor de zalm door al de ingrediënten op te warmen in een steelpannetje op het vuur. Laat koken totdat het een dikke substantie wordt. Een beetje stroopachtig. Let wel dat het wat lopend en smeerbaar moet blijven. Doe een klein scheutje olijfolie in een ovenschotel en leg daar de zalmfilets in. Smeer de lak volledig uit over de bovenkant van de zalm. Zet de zalm in de oven van 180°C voor ongeveer 15-25 minuten (afhankelijk van de dikte van je filet).

Gaar de quinoa + de rode quinoa samen in een grote pot. Voeg 2x zoveel water als quinoa toe, samen met een groentebouillonblokje. Laat koken totdat het water volledig opgenomen is door de quinoa. Zet apart.

unnamed (11)

Snijd de kerstomaten in twee. Stoof nu de zeekraal aan in een scheutje olijfolie en voeg 1 el sojasaus en 1 tl gemberpoeder toe. Bak enkele minuten aan en voeg dan de kerstomaten toe. Deze moeten maar enkele minuten meebakken en moeten niet helemaal plat zijn. Voeg het geheel toe aan de quinoa. Was de bussel waterkers en snijd deze grof. Voeg eveneens toe aan de quinoa. Kruid het volledige geheel nog met wat peper en laat het op een zeer laag vuurtje staan zodat het warm blijft totdat de zalm klaar is.

Schep wat van de quinoamengeling op je bord en dresseer daar de zalmfilet overheen. Sprenkel de restjes van de lak die zich in de ovenschotel bevinden over het geheel en strooi er wat pijnboompitten over die je kort geroosterd hebt.

TIP: strooi er eventueel wat geroosterde sesamzaadjes over ipv pijnboompitten, bij nader inzien is dat misschien nog lekkerder.

Smakelijk!

unnamed (10))

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.