Zondag Bakdag: Courgettebrownies

Hallo, allemaal. Fijn jullie weer te treffen voor ‘Zondag Bakdag’. God, wat houd ik van bakken. Ik ben er niet altijd even goed in en ben er best onzeker over (als in, ik durf niet veel mensen te laten proeven uit angst af te gaan – faalangst dus). Ik denk dat die onzekerheid komt doordat ik als klein meisje menig pogingen gedaan heb te bakken en zelfs een pannenkoek een te grote uitdaging bleek. Ik zie mezelf nog zo druk in de weer om de perfecte petit-beurre taart te maken, mijn favorietje, maar ik kreeg die boter maar niet goed.

unnamed-6

Gelukkig leert een mens uit haar fouten, zijn de boter-problemen opgelost en ben ik druk aan het bakken geslagen in mijn volwassen leven. Met wel wat successen (maar ook mislukkingen) hier en daar. Eén daarvan is deze lekkere brownie. Door de courgette is hij veel minder zwaar en luchtiger. Ik eet bijna nooit brownie omdat het me te zwaar is, maar van deze kan ik blijven snoepen!

Pssst, ik maakte ze glutenvrij, maar je kiest natuurlijk zelf wat je daarmee doet.

unnamed-1

Benodigdheden

80 g courgette, geraspt

120 g suiker

50 g (glutenvrije) bloem

30 g cacaopoeder

1 ei

100 g boter

2 el rijstsiroop

1,5 tl (wijnsteen)bakpoeder

Voor de ganache: 

200 g pure chocolade

100 ml (lactosevrije) melk naar keuze

unnamed-3

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt de boter, de rijstsiroop en het cacaopoeder op een laag vuur totdat het één lopend geheel vormt. Meng in een aparte kom het ei met de suiker en klop het met de garde op tot een schuimig beslag. Voeg het, ondertussen wat afgekoelde, botermengsel toe en meng goed. Voeg de gezeefde bloem en het bakpoeder toe. Als laatste voeg je de courgette toe. Giet het beslag in een cirkelvormige bakvorm (ik nam er één van ongeveer 20 cm diameter). Je kan natuurlijk ook een rechthoekige bakvorm gebruiken, eigenlijk maakt dat niet zoveel uit. Zet de brownie 30 minuten in de oven. Afhankelijk van je vorm en dus de dikte van je brownie, zal hij langer of minder lang moeten instaan. Houd het dus een beetje in het oog en prik er na bijvoorbeeld 20-25 minuten eens in.

Laat de brownie afkoelen en begin dan aan de ganache. Doe de chocolade en de melk in een kommetje en zet in de microgolf. Roer om de 30 seconden ongeveer tot het een dikke, gladde massa wordt. Smeer uit over de brownie en zet in de koelkast zodat het kan opstijven. Snijd de taart erna in stukjes en serveer.

Verrukkelijk! Moesten jullie me niet geloven, ik heb een stuk of zes collega’s om je mee te overtuigen. De courgettebrownie heeft de smaaktest doorstaan!

Enjoy!

unnamed-2

3 gedachtes over “Zondag Bakdag: Courgettebrownies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.