As read by Ginger: Exki – Hét kookboek

Exki moet ondertussen voor velen van ons al bekend in de oren klinken. Voor degene die het nog niet kent, het zijn leuk ogende eetplekjes waar je van een gezonde maaltijd kan genieten, of dat nu ontbijt of lunch of een vroeg avondmaal is. Je kan er lekkere ontbijtjes, salades, koffie en gebak, broodjes, warme maaltijden… vinden. Overal staat ook nog eens aangegeven of het glutenvrij, lactosevrij en/of veggie is. Een absolute plus die rust brengt voor mensen met allergieën. Neen, je moet niet meer koortsachtig het etiket helemaal uitgebreid gaan lezen, er staat gewoon een duidelijk tekentje bij!

Sinds kort hebben ze ook een kookboek uitgebracht. Exki geeft hierbij de voorkeur aan plantaardige producten van eigen bodem. Het boek is dan ook opgedeeld in de vier seizoenen, zodat je meteen nog wat bijleert over de seizoensgroenten. Opnieuw staat duidelijk aangegeven welke recepten glutenvrij, lactosevrij en veggie zijn. De prachtige groenten spelen de hoofdrol, en terecht! De recepten zijn gemakkelijk en snel om klaar te maken. Geen excuus meer om te weinig groenten te eten dus.

unnamed-15

Exki gaat voorbij aan alle discussies over wàt precies gezond eten en leven nu is en concludeert: Waar iedereen het over eens is, is dat groenten gezond zijn en dat we er meer van moeten eten. Voilà, simpel! Dit vertaalt zich ook in de gerechten die relatief simpel zijn, maar toch telkens een speciale toets hebben.

In de lente krijg je bijvoorbeeld een vermicellisalade met radijs of een hartige taart met zwarte olijven, courgettes en geitenkaas voorgeschoteld. Waar je dan in de zomer met andere groentjes werkt waaruit recepten zoals salade met griesmeel, kip en zomergroenten of een groenteschotel met kabeljauw ontstaan. Als we naar de herfst kijken, wordt er voornamelijk met witloof, bieten, champignons, prei, venkel, pompoen,… gewerkt en krijgen we gerechten zoals een wortel-bieten-bonensalade met tofoe en sesam of witloofsoep met linzen. Als afsluiter eindigen we bij de winter waar ze gaan voor een aardappelcrumble met kurkuma (staat bovenaan het TO DO lijstje!) of gerookte eendenborst en penne met groenten. En nog zo veel meer…

Ikzelf testte de ‘rode rijst met doperwten en amandelen’. Zoals je kan zien heb ik in heel Vlaanderen geen rode rijst gevonden (toevallig vorige week wel, toen het al te laat was) en ging ik voor wilde rijst. Het recept lijkt simpel, maar door enkele ingrediënten als rijstazijn, koolzaadolie en kervel, klopt het toch helemaal. Ik vond het fris en lekker!

Dit klinkt toch allemaal best wel verrukkelijk, niet? En zo staan er 140 lekkere, frisse en gezonde recepten in met seizoensgroenten in de hoofdrol.

Hollen naar de dichtstbijzijnde Exki en er eentje aanschaffen dan maar?

Smakelijke groeten!

Laurence

unnamed-1

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.