As Cooked By Ginger meets Scotch Beef

Jullie moeten er al over gehoord hebben, over het heerlijke vlees van Scotch Beef & Scotch Lamb. Vorige zomer sprak ik er al over en kookte ik er ook al mee. Wat een zalige producten. Ik nam na een geweldige workshop een stuk Picanha mee naar huis en daar ga ik vandaag opnieuw mee aan de slag. Maar voor we daaraan beginnen eerst een antwoord op twee vragen: Wat is Scotch Beef & Scotch Lamb én wat is toch weer die Picanha? Komt ie!

Wat is Scotch Beef & Scotch Lamb?

Het is Schots vlees van zeer hoge kwaliteit. Hun vlees draagt verdiend de naam ‘vlees van topkwaliteit’. Schotland staat gekend om zijn uitgestrekte grasvelden en zuivere lucht en het is net op die velden en in die lucht dat de runderen en lammeren leven. Ze zijn dus ook volledig grasgevoerd en leven in de ongerepte natuur. De dieren zijn geboren en getogen in Schotland en worden er ook met zorg geslacht. De manier van verzorgen van de dieren, de voeding, de manier van slachten en het verwerken van het vlees zorgen ervoor dat we dit vlees terecht de stempel ‘hoogkwalitatief’ kunnen geven.

Afbeeldingsresultaat voor logo scotch beef

Aangezien we als consument steeds meer en meer geïnteresseerd zijn in waar ons eten vandaan komt (joepie, schitterende evolutie!) en ook bewuster willen kiezen, is het misschien handig om te weten dat je met Scotch Beef & Scotch Lamb dus hélemaal goed zit! Kies voor kwaliteit en zowel jij als je gasten zullen smullen, smullen, smullen!

Wat is Picanha?

De Picanha is het staartstuk van het rund. Het is het stuk aan de bil vlak voor de staart (zie foto). Het staartstuk is erg geliefd  in Brazilië en daar wordt het dan ook vaak klaargemaakt, meestal in de vorm van een brochette (ik word op ideeën gebracht). Ikzelf maakte het al eens klaar door het in dikke steaks te snijden en het erg traag te laten garen in de oven, heerlijk met wat pasta. Bon, het blijft hoe dan ook een, nog te onbekend in België, heerlijk stuk vlees. Door de mooie vetdooradering en de vetlaag is het een enorm mals, smaakvol en sappig stukje vlees. Krijgen jullie er al het water van in de mond?  Sta me dan toe te tonen welk gerechtje ik ermee gemaakt heb.

Picanha

Gemarineerde Picanha met een heerlijke salade en tahinidressing

unnamed-14

Vorige keer maakte ik de Picanha klaar op een bedje van paprikacrème, gepaard met een pasta met tomaat en asperge. Het recept vind je hier. Vandaag ga ik voor een iets gezonder gerecht, aaah ja, het is januari, de maand van de goede voornemens! Maar geen zorgen, het is ontzettend lekker en niet al te moeilijk om klaar te maken.

Gezien het concept ‘foodsharing’ best wel aan het opkomen is en ik dat zelf ook gewoon zo gezellig vind, ging ik voor een grote schotel waarvan iedereen kon opscheppen. Het oogt mooi, het is leuk en iedereen kan kiezen hoeveel hij/zij opschept. Top!

unnamed-2

Benodigdheden, voor 4 personen:

Voor het vlees:

1/2 picanha (de picanha is meestal een stuk van ongeveer anderhalve kilo, dus met de helft kom je toe voor vier personen)

mosterd

peper, zout, olijfolie, boter

Voor de salade:

zakje rucola

zakje waterkers

1 granaatappel

1 pakje (lactosevrije) feta

zonnebloempitten

Voor de dressing:

2 flinke el tahin (pasta van sesamzaad)

3 el olijfolie

sap van 1 citroen

1/2 potje (lactosevrije) natuuryoghurt

peper

Voor de afwerking: 

1 wortel

peper, zout, olijfolie

unnamed-3

Bereiding:

We beginnen aan het vlees. Neem een scherp mes en snijd ongeveer drie tot vier dikke plakken af (van ongeveer 1,5 cm). Kruid deze met peper en zout en smeer in met mosterd. De mosterd zal een heel subtiele smaak afgeven, dus je moet niet bang hebben dat het te straf zal zijn, smeer gerust een goed laagje op het vlees. Zet terug in de koelkast en haal een half uur tot een kwartier voor het bakken uit zodat de stukken vlees op temperatuur kunnen komen.

Voor de afwerking moeten we wortelchips maken. Verwarm hiervoor je oven alvast voor op 175°C. Haal je mandoline boven, was de wortel (schillen moet niet) en maak er dunne, fijne schijfjes van. Doe ze in een kom en giet er een klein beetje olijfolie bij. Kruid met peper en zout, meng en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zet 20 minuten in de oven. Ze zullen kleine krokantjes worden, maar dat is de bedoeling. Let wel op dat ze niet aanbranden, elke oven is wat anders dus houd het goed in het oog. Laat de chips afkoelen eens ze klaar zijn.

unnamed

Je mag nu ongeveer het vlees uit de koelkast halen en nog even aan de kant zetten.

Haal de pitjes uit de granaatappel en zet apart. Neem een grote schotel en doe hier de rucola en de waterkers op. Meng de salade een beetje door elkaar. Vervolgens verbrokkel je de blok feta er overheen en strooi je een klein handje zonnebloempitten erover. Eindig met de granaatappelpitten. Doe deze royaal over de salade. Nu rest ons enkel nog de dressing te maken en het vlees te bakken.

Voor de dressing meng je de tahin met het citroensap en de olie. Voeg eventueel een scheutje water toe als het te dik blijft. Voeg er als laatste de yoghurt aan toe en kruid met peper. Meng en giet in een mooi schaaltje dat je bij de salade zet. Doe er eventueel nog wat sesamzaadjes op.

unnamed-4

Nu komt het, het vlees bakken! Altijd het moeilijkste en zeker voor mezelf niet één van mijn sterkste kanten. Gelukkig kan ik jullie een super goede tip geven: De app ‘Steak&Roast’, gratis te verkrijgen in de app-store. Je moet gewoon even aangeven welk vlees je hebt, hoe je het gebakken wilt en de app begeleid je door het volledige proces. Ik heb de app al een aantal keer gebruikt en mijn vlees is steeds perfect gebakken!

Afbeeldingsresultaat voor steak & roast app

Verhit een flinke klont boter en een klein scheutje olijfolie in de braadpan. Zorg dat je pan goed heet is. Bak het vlees zoals gewenst (blue voor mezelf, uiteraard) en snijd het erna in reepjes. Dresseer het vlees over de salade en werk af met de wortelchips.

Genieten gegarandeerd, gewoonweg heerlijk!

unnamed-1

Ook geïnteresseerd in een lekker stukje vlees? Neem een kijkje op de site om te zien waar je het kan vinden.

Veel kookplezier!

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.