Soepje van rode biet en paarse aardappel

We hebben allemaal flink wat gefeest tijdens de feestdagen en hiermee bedoel ik: We hebben allemaal flink wat gegeten en gedronken. Hapjes, drankjes, goed gezelschap. Allemaal zaken om zeer gelukkig van te worden, maar dat kan niet eeuwig blijven duren, uiteraard. Het gewone leven gaat weer van start. De kerstvakantie is nog volop bezig, maar velen onder ons zullen wel al het goede voornemen gemaakt hebben om gezonder te gaan leven. Laat dit asjeblieft geen voornemen zijn dat maar geldig is tot 8 januari, maar een levensstijl die je gaat aannemen. Ja, het spijt me, ik zeur daarover, dat is nu eenmaal zo. Ik geniet ook met volle teugen van lekker eten, maar kan evenzeer enorm genieten van een gezonde maaltijd. Op 1 januari mogen we ons nog volledig volproppen met katervoer, want laten we eerlijk zijn, enkel de zwangeren onder ons zitten niet met een pijnlijk hoofd aan tafel op 1 januari, maar vanaf vandaag beginnen we eraan!

unnamed-3

Van start gaan met ons goed voornemen doen we met een lekkere en gezonde soep. Een soepje van rode biet en paarse zoete aardappel. Ongeveer de helft van de lezers denkt nu: Blegh, rode biet, I’m out. Voor degene die wel nog verder willen lezen: welkom! Welke voordelen heeft de rode biet? Het bevat veel antioxidanten en is een goede bron van vitaminen en mineralen (magnesium, kalium, ijzer,..). Lekker gezond dus!

Benodigdheden, voor 2 personen:

2 paarse zoete aardappelen

2 rode bieten (ik nam voorgekookte)

verse bieslook

peper, zout

½ groentebouillonblokje

scheutje rode wijnazijn

Afwerking:

Amandelschilfers, geroosterd

Blaadje munt

unnamed-9

Bereiding:

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd de rode biet ook in blokjes. Versnipper de verse bieslook fijn. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pot op het vuur. Stoof eerst de bieslook kort even aan en voeg vervolgens de groenten toe. Kruid met peper en zout en meng. Voeg na enkele minuten water toe totdat de groentjes beginnen te zweven. Als er teveel water weg kookt, voeg dan een klein beetje extra toe.  Voeg het bouillonblokje toe en het scheutje wijnazijn.

unnamed-6

Laat dit koken totdat de groentjes gaar zijn en mix het vervolgens tot een gladde massa.  Giet het in kopjes of diepe borden en werk af met de geroosterde amandelschilfers en een blaadje munt.

Leve de goede voornemens!

unnamed-7

4 gedachtes over “Soepje van rode biet en paarse aardappel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s