Kerstdiner: Kastanjemousse

Het kerstkokerellen gaat voort… En vandaag doen we dat met een overheerlijk smaakvol dessertje. Ik deelde al leuke ideetjes voor zoetigheden bij de koffie met jullie en vandaag deel ik dit smaakbommetje. Jullie weten wel dat ik een zoetekauw ben (zie de vele zondag bakdagen) en dat ik altijd met véél liefde kook, maar deze rakker, dat is toch even pitsen geweest. Kastanjes pellen, het is geen lachtertje. De wanhoop nabij, riep ik de hulp van de echtgenoot in. Couldn’t handle it no mo!

unnamed-6

Dit gerechtje is dus wel een werkje, maar eens de kastanjes gepeld zijn, zijn het enkel nog leuke dingen die je moet doen en niet meer je nagels tot bloedens toe openhalen om die kastanjes velloos te krijgen. Heb ik jullie helemaal gedemotiveerd? Excuses, maar sta me toe te zeggen hoe heerlijk de mousse is. Het is ook niet echt een luchtige mousse, maar eerder een mengeling tussen mousse en crème. Moeilijk uit te leggen, maar zeker aan te raden het zelf eens te proberen. PS: ik haalde de inspiratie voor dit gerechtje uit ‘De Zilveren Lepel’.

unnamed-3

Gepaard met de mousse serveerde ik de ‘new drink in town’: Millz Premium. Een pittige likeur met een frisse nasmaak op basis van 12 kruiden. Serveer je hem als een shot, dan overheerst de rozemarijn. Drink je het met ijs, dan zal het voornamelijk pepermunt zijn dat je tong mag strelen. Geïnteresseerd? Neem even een kijkje op de site voor meer info! Een echte top-degustief EN je kan er ook mee koken, ik gebruikte het bijvoorbeeld om mijn dessertje mee af te werken.

unnamed-7

Benodigdheden, voor 6-8 personen:

300 g kastanjes, gepeld

65 g suiker

2 zakjes vanillesuiker

100 ml volle (lactosevrije) slagroom

zout

Afwerking: 

handvol gepelde kastanjes

scheutje Millz Premium

Bereiding:

Help?! Hoe pel ik kastanjes? Breng een pot water aan de kook en doe er telkens een handvol kastanjes in voor ongeveer 5 minuten. Haal ze eruit, laat één minuutje afkoelen en pel ze dan. Op deze manier komt ook het binnenste velletje gemakkelijker los. Als je dit niet doet, is er geen beginnen aan. Doe dit totdat alle kastanjes gepeld zijn. Ik nam ongeveer 600 g ongepelde kastanjes. Er rekening mee houdend dat er een paar rotte en onmogelijk te schillen bij zitten, kom je wel op 300 g.

unnamed-4

Wanneer dit voorbij is, begint het leuke gedeelte. Breng een grote pot gezouten water aan de kook en doe er de gepelde kastanjes in. Zet het vuur middelhoog en laat 30 minuten pruttelen.

Ondertussen doe je de suiker en vanillesuiker in een pot met 90 ml water. Verhit het geheel en blijf roeren totdat de suiker opgelost is. Laat op deze manier nog tien minuten zacht trekken zodat het een lopende siroop wordt.

unnamed-9

Haal de kastanjes van het vuur en giet af. Voeg ze vervolgens toe aan de siroop en laat 10 minuten koken. Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt. Nadien pureer je het geheel tot een gladde massa. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Wanneer de kastanjes afgekoeld zijn, klop je de slagroom op en spatel je deze eronder.

Zet het geheel in de koelkast voor enkele uurtjes voor je het serveert.

unnamed-4

Serveer het zoals je ijs serveert. Schep er gewoon een flinke bol uit met de ijsschep en leg het op een bordje of in een kommetje. Snijd de kastanjes die je apart gehouden had voor de afwerking in stukjes en verhit een pan op het vuur. Wanneer de pan heet is, doe je de noten erin en laat je ze kort roosteren. Voeg twee minuutjes later een goede scheut Millz Premium toe en laat karameliseren. Doe wat noten over de mousse, giet een shotje Millz Premium in en serveer. Heerlijk!

Fijne feesten!

unnamed-8

Een gedachte over “Kerstdiner: Kastanjemousse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.