Havermoutpannenkoeken

Zoals jullie weten ben ik nogal een gewoontedier als het op het ontbijt aankomt, maar af en toe overhaal ik mezelf om eens iets nieuws te proberen. Een gezondere pannenkoek, waarom niet? Zelf eet ik helemaal niet vaak pannenkoeken. De echtgenoot gruwelt ervan en ik heb gewoon vaak iets dat ik nog liever eet dan pannenkoeken, waardoor de pannenkoek vaak aan de kant geschoven wordt voor een, voor mezelf, beter alternatief (denk: donuts, Brusselse en Luikse wafel, muffins,…). Als ik ze eet, dan is dat zo goed als altijd met bruine suiker. Stroop durf ik er ook al eens op te smeren, maar bruine suiker wint de ‘wat ik het vaakst op mijn pannenkoeken doe’-wedstrijd.

We kunnen het ondertussen nog zoveel over pannenkoeken hebben, het feit blijft dat ze niet op en top gezond zijn. Gelukkig zijn er heel wat gezondere alternatieven die ervoor zorgen dat je toch dat pannenkoek-gevoel krijgt zonder al meteen aan je calorieën voor de rest van de dag te zitten. Als we daar nog aan doen tenminste, aan calorieën tellen, zo populair is dat niet meer. We zullen het wel aan onze broek voelen op een gegeven moment, zeker?

unnamed-10

Benodigdheden, voor 8 kleine pannenkoekjes:

130 g havervlokken

200 ml lactosevrije halfvolle melk, ik gebruik die van MINUS L, verkrijgbaar bij LA VI

1 ei

1 zakje vanillesuiker

1 tl wijnsteenbakpoeder

snufje zout

Afwerking: 1 mandarijn, enkele druiven en ahornsiroop (of toppings naar keuze)

unnamed-11

Bereiding:

Doe de havervlokken in de blender en maal ze fijn. Niet overdrijven, er mag best nog wel wat structuur in de pannenkoekjes zitten. Doe dit vervolgens in een mengkom en voeg de melk, het ei, de vanillesuiker, het bakpoeder en het zout toe. Laat dit beslag een klein kwartiertje staan, zodat de havermout het vocht wat kan opnemen en je een dikker beslag krijgt.

Verhit een pan op het vuur en bak pannenkoeken van het beslag. Ik maakte er kleintjes. Voor het ontbijt vind ik dat leuker, maar je doet ermee wat je wilt, uiteraard.

Maak een stapel van de pannenkoeken en leg er het fruit bij. Werk af met een scheutje ahornsiroop. De stapel kan op die manier geserveerd worden. Het oogt super mooi, waardoor het ook een leuk ideetje is om bij een brunch voor vrienden of familie te serveren. Er bestaat geen twijfel over dat de stapel pannenkoeken niet lang een stapel zal blijven.

Super lekker én gezonder dan gewone pannenkoeken én glutenvrij én lactosevrij én (bijna) suikervrij. Feest voor iedereen!

Guilt-free brekkie!

Enjoy!

unnamed-8

2 gedachtes over “Havermoutpannenkoeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s