Pizza met brie, asperges en oesterzwammen

Het weekend is altijd ideaal om recepten uit te proberen waarvan je weet dat ze wat meer tijd in beslag nemen. Ik ging een keertje voor pizza. Geloof het of niet, ik heb nog nooit zelf pizzadeeg gemaakt. Thuis deden ze dat af en toe, maar ik heb daar nooit aan geparticipeerd. Niet vergeten dat ik een ex-kluns ben. Zo heb ik toen ik jong was ooit uitgeroepen dat ik de beste pizza-drager in de wereld was om de pizza vervolgens 2 seconden later in de vloerradiator te laten vallen. Drie maanden later rook de verwarming nog steeds naar ansjovis. Oepsie. De ironie wilt dat ik in mijn studententijd vier jaar in een Italiaans restaurant gewerkt heb en toen écht een goede pizza-garçon werd.

Bon, de eerste keer pizzadeeg maken dus. Ik gebruikte het basiscrept van Peppe, maar gebruikte iets minder gist. God, wat stinkt gist. Ik kan niet de enige zijn die dat vindt.

7c9c6464-5ecc-49a4-817c-a69cfc8b6f13

Ik maakte een pizza bianco met brie, oesterzwammen en groene asperges. Hoe ik op dit idee kwam? Door de Caffungi-kit waar ik jullie eerder over vertelde. Je leest er hier meer over. Door de kit had ik dus plots wat lekkere oesterzwammen om iets mee te doen. Ik maakte er al een heerlijke pasta mee en nu experimenteer ik er opnieuw mee aan de hand van pizza.

Benodigdheden, voor 1 grote pizza (30 cm doorsnede)

Voor het deeg:

200 g bloem

18 g gist (volgens Peppe, ik gebruikte ongeveer 14g)

100 g water

2 el olijfolie

1 tl zout

1 snufje suiker

Voor de toppings:

5 groene asperges

handvol oesterzwammen

12 schijfjes brie

handvol pecannoten

olijfolie

honing

peper en zout

6373c989-e1d4-457c-876c-2d23cef72ba1

Bereiding:

Maak het deeg minstens 90 minuten op voorhand. Je kan het deeg met de keukenmachine maken, maar met de hand gaat zeker ook. Doe de bloem op je werkblad en maak een kuiltje. Voeg de olijfolie, het suiker en zout toe en meng. Voeg de gist toe aan het water en los op, giet het bij het deeg waar je opnieuw een kuiltje gemaakt hebt. Meng totdat het een mooie kleverige bol deeg vormt. Ik deed alles in de keukenmachine en dat gaat ook. Doe de bol in een kom, dek af met een keukenhanddoek en laat minimum 90 minuten rijzen. Je kan het deeg ook bijvoorbeeld ’s morgens al maken, dat is geen probleem.

2e48d153-9499-40af-882c-4617a8c5da07

Kook ,voor je aan de pizza begint, de asperges beetgaar in gezouten water en verwarm je oven voor op 180°C.

019f7328-0e54-44bc-8837-c94f521c5932

Bebloem je werkblad en rol het deeg uit met een deegrol. Ik rolde het meteen uit op bakpapier, dat is gemakkelijker om je pizza uiteindelijk op de ovenplaat te krijgen. Rol maar goed plat uit, zodat de pizza dun is. Deze zal nog rijzen tijdens het bakken, dus wees niet te bang om hem plat uit te rollen.

582e7ee0-0197-445b-86ed-e5b75b6a5234

Doe wat olijfolie op het deeg en leg er de oesterzwammen op, leg daartussen de schijfjes brie. Leg de gegaarde asperges er bovenop. Voeg ook de pecannoten toe en werk af met flink wat honing. Zet in de oven voor ongeveer 15 minuten. Bij mij was hij dan klaar, maar kijk gewoon even naar de pizza. Als de randjes mooi bruin kleuren, is de pizza klaar.

9600d374-9dad-4de5-a552-4b8680fe88ee

Haal uit de oven en smullen maar, zou ik zo zeggen.

Geniet ervan!

51725faa-3eb6-4d31-9329-a0d3b0da14e0

 

 

2 gedachtes over “Pizza met brie, asperges en oesterzwammen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.