Zondag Bakdag: Donuts

Een hele tijd geleden deed ik een poging om donuts te maken. Ik maakte ze toen klaar in de oven, omdat ik geen friteuse heb, maar ze waren compleet mislukt. Begrijp me niet verkeerd, ze waren heel erg lekker, maar ze leken totaal niet op donuts. See for yourself. Vandaag deed ik een tweede poging en deze keer frituurde ik ze in zonnebloemolie op het vuur. En mmmm, ze waren top! Schouderklopje voor mezelf…

7ed6a65d-30ee-400a-a2a7-50c6e6eb40d9

Benodigdheden, voor ongeveer 8 kleine donuts:

120 ml melk

2 el zonnebloemolie

50 g boter

250 g bloem

50 g suiker

1/2 tl zout

1 tl bakpoeder

optioneel: 1 zakje vanillesuiker

afwerking: suiker

bakken: zonnebloemolie

Bereiding:

Zet een grote pot op het vuur en giet er goed veel zonnebloemolie in. Ik deed er zo ongeveer een halve fles in. De donuts lagen zo volledig in de olie om te bakken, maar je kan ook wat minder olie gebruiken en dan ze aan elke kan een paar minuten bakken. Verhit de olie.

86e45a11-fcce-490e-820e-165cd58b5225

Smelt de boter op het vuur, samen met de melk en de twee eetlepels zonnebloemolie. Meng ondertussen de gezeefde bloem, bakpoeder, suiker en zout. Voeg het botermengsel toe aan het bloemmengsel en meng totdat het een mooi deeg wordt. Het is zowat een papperig, beetje vettig deeg.

5a0cfc6a-e213-478f-b1a2-117975e11464

Neem een mini prutsje van het deeg en doe het in de olie als test. Als het begint te frituren, is je olie goed. Vorm een balletje met het deeg en maak er met je vinger een gaatje in. Doe dit tot het deeg op is en gooi ze in de olie. Ze zijn klaar wanneer ze mooi bruin zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Laat ze uitlekken op keukenpapier en rol ze dan door de suiker. Laat ze volledig afkoelen.

Helemaal klaar om te smullen nu!

Enjoy!

755b1bb0-b86b-4497-b9f8-20d85707ab7a

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.