Orecchiette met oesterzwammen, asperges en scampi’s

Enkele dagen geleden vertelde ik jullie over de ingenieuze ‘Caffungi-kit’. De kit waarmee je oesterzwammen op een basis van koffiedik kan kweken. Helemaal top. Je leest er hier meer over. Ik beloofde jullie er alvast een lekker receptje mee, zodat je niet alleen je oesterzwammen kan kweken, maar ook meteen wat inspiratie meekrijgt over wat je ermee kan doen. Ik maakte er een lekker pastaatje mee. Al heb ik ook nog wat anders in petto, maar dat is voor een andere keer.

Pasta, ik denk dat er weinigen zijn die het niet kunnen smaken. Gelukkig bestaan er ook volkoren, glutenvrije,… versies van zodat echt iedereen ervan kan meegenieten. Ook de allergische personen onder ons hebben recht op een slurppartij. Lees even mee en laat het alvast smaken.

8b36bb8f-10b6-4450-8e5e-6b3e3f3b4fb5

Benodigdheden, voor 2 personen:

200-250 g orecchiette (schelpjespasta)

de oesterzwammen van de caffungi-kit

8 dikke groene asperges

flinke scheut witte wijn

peper, zout

verse peterselie

1 sjalot

1 teen look

18 scampi’s

parmezaan

Bereiding:

Breng water aan de kook waar je straks de pasta in kan koken. Snijd de asperges in stukken (ongeveer in drie) en kook ze gaar in ongeveer 8 minuten in gezouten water. Afhankelijk van de dikte van de asperges kan dit meer of minder zijn. Prik er dus af en toe in om te zien of ze gaar zijn.

4225c0a8-ac30-4fff-a3b0-e5c454bbb4bf

Snijd de look en sjalot fijn en pel en ontdarm de scampi’s. Stoof de ui en look aan in een flinke scheut olijfolie en voeg na een paar minuten de scampi’s toe. Kruid stevig met peper en zout. Bak de scampi’s een minuutje aan elke kant en schep ze dan uit de pan en zet apart.  Dit is meteen een goed moment om de pasta te beginnen koken.

Voeg terug wat extra olie toe aan de pan en stoof de oesterzwammen, die je wat in grove stukken gehakt hebt, aan. De zwammen zullen snel de olie opnemen. Voeg een beetje extra toe indien nodig. Na een paar minuten voeg je een flinke scheut witte wijn toe. Dat mag zeker een goed bodempje zijn. Laat de alcohol eruit koken.

Giet de asperges af en bewaar 1/3 van een glas van het vocht. Voeg de asperges toe aan de oesterzwammen en giet er het vocht, dat je bewaard hebt, bij. Voeg ook de scampi’s terug toe.

11fc2a49-cd98-4f83-aaa9-c5f7f60ad661

Giet de pasta af en bewaar een flink glas van het kookvocht. Voeg de pasta toe aan de pan en meng. Giet er wat van het kookvocht bij om de pasta vochtig te maken. Wees er zeker niet te zuinig mee. Meng alles goed door elkaar. Voeg als laatste de verse peterselie toe, die je fijngesnipperd hebt. Meng alles en schep in twee borden. Werk af met een berg parmezaan.

De parmezaan op de foto is niet representatief voor de hoeveelheid parmezaan die we er daadwerkelijk bij gedaan hebben.

bce1819e-1672-4a8a-83a6-b93157723b3d

Tip: Je kan de pasta uiteraard meteen opeten, maar het is een pasta die na een paar uurtjes en de dag erna nog veel voller van smaak is. Als je de tijd hebt, kan je hem altijd proberen wat vroeger te maken en dan gewoon op te warmen.

Laat het alvast smaken, dat heeft het bij ons ook gedaan.

Buon Appetito!

d7e4705b-99be-463b-ac1d-cb72ac32201e

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.