Workshop: Art Of Cooking JRE Belgium & Scotch Beef

Goeiedag allemaal, tijd om even op te scheppen. Ik ging op 13/06/2016 naar de Workshop ‘Art of cooking’, georganiseerd door Scotch Beef en JRE Belgium. Scotch Beef & Scotch Lamb is een bedrijf dat handelt in vlees van topkwaliteit, afkomstig van runderen die geboren, getogen en geslacht zijn in Schotland. Ze hanteren strenge normen en richtlijnen om het vlees te produceren. Het Scotch Beef is uitzonderlijk mals en sappig vlees van hoge kwaliteit.

JRE Belgium staat voor Jeunes Restaurateurs van België. Het bestaat ondertussen al 25 jaar. Ongeveer 6x per jaar komen ze samen voor een Art of Cooking Class. Hierbij ontmoeten zij hun partners en koken de jonge topchefs samen verrassende gerechten. Chefs moeten voldoen aan een aantal criteria om toe te kunnen treden tot de vereniging. Ze moeten bijvoorbeeld minimum 23 jaar en maximum 42 jaar zijn, vermeld staan in verschillende nationale gidsen, eigenaar of uitbater zijn van een restaurant, actief en gemotiveerd zijn,… Kortom, zo gemakkelijk is lid worden niet.

Ik had het genoegen aan de workshop van de mensen van Scotch Beef & Scotch Lamb en de jonge topchefs van het JRE Belgium te mogen deelnemen. Huub en Ilona waren aanwezig ter representatie van Scotch Beef & Scotch Lamb. Huub leerde ons meer over de verschillende soorten vlees en wat je ermee kan doen.

IMG_0160

IMG_0165

Het ging tijdens de workshop enkel over Scotch Beef en niet over Scotch Lamb, even voor de duidelijkheid. Het vlees was van topkwaliteit. We konden van elke soort een klein stukje proeven. Heerlijk. We leerden het verschil tussen vlees dat je gebruikt voor stoofvlees, een lekkere, sappige entrecôte en Dry Aged entrecôte. Dit is vlees dat vanuit de beenderen van het rund ongeveer 30-35 dagen gedroogd wordt.

IMG_0196.JPG

Begin je al honger te krijgen? Ja, wij dus ook! Gelukkig kregen we daarna de eer om van de gerechtjes van de aanwezige topchefs te proeven. De aanwezige chefs:

  • Steven Dehaeze van Culinair in Lauwe, de voorzitter van JRE België.
  • David Heine van La Fleur de Thym in Houffalize
  • Jason Spinoy van L’Histoire 32 in Aalst
  • Olivier Massart van Ô de Vie in Juprelle
  • Sam Van Houcke van Onder De Toren in Hansbeke
  • Frans Vandeputte van Le Château de Strainchamps in Fauvillers

IMG_0171

We konden hen aan het werk zien tijdens het creëren van de kunstwerkjes. We kregen de kans om al onze vragen te stellen. En ja, dat waren er heus domme. Bloggers zijn géén topchefs. Wij zijn hobbykoks die graag met eten bezig zijn, graag koken, fotograferen en schrijven. Deze mensen komen samen, brainstormen even en maken dan de meest verfijnde en perfecte gerechtjes ooit. Geweldig!

IMG_0180

Sta me toe jullie even jaloers te maken en jullie de receptjes te presenteren:

4e671ff5-e43a-45c1-97f6-0f13de873c14

c7da0063-1f6c-4780-89db-f1ce1190b60b

Alleen maar verrukkelijk, hoor, dit gerechtje van chef Jason Spinoy. Een sushirol van Scotch Beef met avocado ijs, zeekraal en een krokantje van algen. Mag ik er nog een, aub? Als eerste gerechtje van de avond een absolute topper.

Houd je vast, het is nog niet gedaan.

a039d6b5-e5d5-4142-8ae8-453626170eaf

f36ba43f-d4a4-4138-b375-e3675462fb3c

Gerechtje nummer twee, zo op een doordeweekse maandagavond. Niet slecht, denk ik dan. De maandagen kunnen véél erger dan dit. Als tweede volgde, zoals je kan zien, een mediterraans gerechtje van chef David Heine. Een stukje Scotch Beef met tomaatjes, aubergine, een tomatenjus, foccaccia met een tapenade van groene olijven en een homemade kruidenkaasje. Verrukkelijk! Hierna gingen we over naar gerecht nummer drie.

1fc0d339-9f3f-454d-adcb-9079492d9bbe

Een Thaise versie van Scotch Beef. Ongelooflijk mals vlees gemarineerd in mosterd en sukiyaki, met een Thaise salade van paksoi, lente-ui, witte kool, wortel, radijsjes,shiso, goudsbloesem, koriander en sesamzaad en een heerlijke Thaise vinaigrette. Neem daarbij zo ongeveer het meest goddelijke sausje dat ik ooit al geproefd heb en mijn avond zit wel snor. Een potje ervan om mee te nemen graag, chef Sam Van Houcke. De geur van dit gerecht was verrukkelijk, een plezier om van te eten. Geen topfoto (sorry), wél topfood!

Vervolgens gaan we over naar het vierde gerechtje. Dat van chef Steven Dehaeze. Scotch Beef Dry Aged gekruid met gerookt zout, pepermix en Italiaanse kruiden ongeveer 90 minuten gegaard op lage temperatuur in de oven en erna kort gegrild in de Blue Egg. Een perfect gegaard, mals, sappig en rokerig stukje vlees met een salade van rauwe asperges vergezeld van een gel van gepekelde tomaatjes, zoetzure champignon en gepofte gerst. Hierbij kregen we een frisse salade van quinoa met appel, komkommer, sjalot, koriander, chardonnay azijn, gerookt zout en garam masala, afgewerkt met gepekelde sjalot, radijs en een crème van guacamole. Absoluut mijn meugje!

fc7bf4c0-f8da-4575-a875-2dc97daca3c9

Opnieuw een beetje een wazige foto. Mes excuses. Ik denk dat ik te enthousiast was over al dat lekker eten en ik mijn hand niet kon stilhouden. Onze hond Victor doet dat ook, als die het balletje ziet waarmee wij gaan gooien in het park met hem, begint ie helemaal te trillen van de spanning en het geluk. Een beetje vergelijkbaar: Victor en tennisbal, Laurence en eten.

Als vijfde en laatste gang, krijgen we het gerechtje van Olivier Massart voorgeschoteld. Een superlekker rolletje van Scotch Beef gevuld met risotto van pancetta en noten, gepaard met een combinatie van asperges. Geweldig!

10b9c252-f38e-4e15-9b01-c8e25612d35b

Last but not least, kregen we ook nog een dessertje. Ondanks dat ik zeker voldaan was, kon dat er absoluut nog bij. Geef toe, voor dessert is er àltijd plaats. Daar hebben we een tweede maag voor. Ziehier, abrikoos met een fris eiwitschuimpje, een stukje cake en een krokantje van hazelnoot.

40395170-fd95-418f-91f8-bf62ea892fd0

Dit was het dan, het topmenu van de avond. Ik kon me niet meer vereerd voelen om op deze workshop aanwezig te mogen zijn. Bij deze dan ook een dikke merci aan Scotch Beef en JRE Belgium voor deze kans en de leuke en culinaire avond. De chefs zijn één voor één kunstenaars. Dat staat vast.

IMG_0178IMG_0179IMG_0193IMG_0203IMG_0206IMG_0218

Als laatste nog even deze mededeling: Wij werden door Scotch Beef uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met een heerlijk stuk Picanha, het staartstuk van het rund. Mijn creatie vind je hier.

TIP: Wil jij ook graag experimenteren met lekker rundsvlees, maar twijfel je aan jezelf? Scotch Beef & Scotch Lamb heeft een geweldig app ontwikkeld die jou helpt in het creëren van een perfect stukje vlees. Zoek in de appstore snel naar Steak&Roast, geef in welk stuk vlees je gebruikt en hoe je hem gebakken wilt en volg het stappenplan om een perfect stukje vlees te krijgen. Super handig! Hier vind je er meteen meer informatie over.

Groetjes,

Laurence

 

 

Een gedachte over “Workshop: Art Of Cooking JRE Belgium & Scotch Beef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.