Burger van rode biet en bulgur

BBB staat hier vandaag niet voor ‘Buik, Benen en Billen’, maar voor ‘Burger, Biet en Bulgur’. Dat is toch duizend keer beter, niet waar? Al druist het zeker niet in tegen het BBB principe aangezien het een gezonde burger is. Het gevoel hebben dat je comfortfood aan het eten bent, zonder dat je écht aan het zondigen bent. LIFE HACK. Ik ben helemaal dol op burgers. Echt gewoon helemaal dol. Ik denk dat ik dat wel al eens vermeld heb hier, maar ik kan ze in alle vormen en maten eten. Geweldig. Helaas zijn ze niet al te gezond en moeten we alternatieven zien te vinden. Ik ben voortdurend op zoek naar gezondere versies van een hamburger en geloof me, er zijn heel wat mogelijkheden. Maar laten we maar beginnen met deze rode bietenversie.

Oh, en voor degenen die geen rode biet lusten (en dat zullen er veel zijn), de burger heeft niet de specifieke aardesmaak die rode biet normaal heeft. De smaak wordt verzacht door de bulgur, dus je hoeft niet te panikeren. De burger ziet er trouwens prachtig uit. Het oog wilt ook wat, hé.

Benodigdheden, voor 4 burgers (2 grote en 4 kleine eters OF 1 kleine en 1 gigantische eter):

Voor de burgers:

60 g bulgur

2 gekookte bieten (gemiddelde grootte)

1 sjalot

1 groentenbouillonblokje

3 el bloem

peper en zout

Voor de afwerking:

bruin broodje (ik nam een waldkorn driehoekje)

haloumi

rucola

BBQ-honing saus

pijpajuin

radijzen

1 kleine rode ui

Bereiding:

Kook de bulgur zoals aangewezen op het pakje. Ik deed dit door de ongekookte bulgur in een hittebestendige kom te doen en er 100 ml kokend water over te gieten. Voeg er het bouillonblokje aan toe. Laat 20 minuten staan, roer en laat afkoelen.

Doe ondertussen de rode biet en de ui in de blender en mix tot een glad geheel. Voeg de bulgur en peper en zout toe en mix tot een relatief glad mengsel. Doe het mengsel in een kom, voeg er de bloem aan toe en meng. Als je het mengsel nog wat te nat vindt, voeg dan nog wat bloem toe. Als je nog wat tijd hebt, kan je het mengsel een tijdje in de koelkast zetten zodat het wat stijver wordt.

Maak vier burgers met het mengsel. Je zal zien dat ze er echt mooi uitzien. Wrijf ze in met een beetje bloem. Verhit olijfolie of zonnebloemolie in een pan en bak de burgers. Snijd de rode ui in ringen en voeg deze toe aan de pan. Korst de burgers kort aan en zet dan het vuur wat lager zodat ze vanbinnen warm kunnen worden, zonder de buitenkant te verbranden.

Tijdens het bakken van de burgers, verhit je een grillpan totdat hij erg heet is en zet je het broodje even in de oven om het krokant te maken. Snijd de pijpajuin en de radijzen in schijfjes. Snijd de haloumi in schijfjes en grill ze.

Haal het broodje uit de oven en snijd in twee. Spuit wat BBQ-honing saus op beide helften. Leg de warme burger op de bodem van het broodje. Leg er de haloumi op, gevolgd door de rode ui, de radijzen, de rucola en de pijpajuin. Kruid eventueel met wat peper of rode pepervlokken en zet de bovenkant van het broodje erop.

TIP: Je kan natuurlijk ook een andere dipsaus kiezen als je dat wilt. Iets met yoghurt, of ketchup, of iets mosterdachtig. Do your thing!

Gewoon hemels!

Laat het smaken.

IMG_2071

 

 

2 gedachtes over “Burger van rode biet en bulgur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.