Valentijnstaart

Het is de dag van de liefde vandaag! Het is niet dat we dan oh zoveel verliefder zijn dan anders, maar het is gewoon een dag om de liefde te vieren. Net zoals je je verjaardag viert, of moederdag, of kerst, of… Sommigen doen er niet aan mee uit principe, sommigen vinden het gewoon niet zo belangrijk en sommigen gaan all-in. Het lief en ik besteden er wel wat aandacht aan. We overdrijven niet, maar laten het dan ook weer niet onopgemerkt voorbij gaan. Wij organiseren meestal een romantisch etentje onder ons tweetjes en soms doen we een klein cadeautje voor elkaar. Niks groots. Wel gezellig. Moet kunnen. Ik heb alvast veel aandacht besteed aan het dessert. Deze taart neemt wel wat tijd in beslag, dus je maakt hem best de dag op voorhand. Dan is hij ook goed opgesteven. Hij is alleszins toplekker én alvast goedgekeurd door het lief én de familie. Want ja, wij eten met zijn twee heus geen hele taart op. Delen is de boodschap en iedereen was content.

Benodigdheden:

Voor de onderste laag:

250 g speculaaskoekjes

80 g gesmolten boter

Voor de middenste laag:

200 g witte chocolade

150 g slagroom, niet opgeklopt

200 g slagroom, opgeklopt

6 g gelatinepoeder (1 zakje)

2 el water

Voor de bovenste laag:

300 g aardbeien, plus 5 stuks voor de afwerking

50 g suiker

6 g gelatinepoeder (1 zakje)

2 el water

200 g slagroom, opgeklopt

image

Bereiding:

Was en snijd de 300 g aardbeien in stukjes en stoof ze aan in een pot op het vuur met de suiker. Voeg een klein scheutje water toe zodat de aardbeien niet aanbakken. Doe het gelatinepoeder in een kommetje en voeg twee eetlepels water toe. Laat 5-10 minuten zwellen. Wanneer de aardbeien plat gekookt zijn, mix je ze tot een glad geheel. Zet apart. Laat het kommetje gelatinepoeder au bain-marie smelten, zodat het poeder opgelost is en het een lopende substantie geworden is. Voeg bij het aardbeienmengsel. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Doe nu de speculaaskoekjes in de blender en mix ze tot een fijn kruimelig mengsel. Er mogen geen brokjes meer in zitten. Voeg de gesmolten boter toe en meng goed. Leg een stuk bakpapier op de bodem van een bakvorm met 20 cm diameter. Doe het speculaasmengsel in de vorm en druk heel goed aan, zodat je een stevige bodem krijgt. Zet in de koelkast.

Smelt nu de witte chocolade, samen met de 150 g onopgeklopte slagroom au bain-marie. Doe opnieuw het gelatinepoeder in een kommetje met 2 eetlepels water en laat 5-10 min zwellen. Als de witte chocolade gesmolten is, zet je het apart. Laat nu het gelatinepoeder ook au bain-marie smelten en voeg toe aan de witte chocolade. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Begin dan de 200 g slagroom stijf te kloppen en voeg toe aan de witte chocolade. Meng goed en giet het beslag op de speculaaslaag. Zet in de koelkast voor 20 minuten.

Klop nu opnieuw 200 g slagroom stijf en voeg toe aan het aardbeimengsel. Meng goed en giet over de witte chocoladelaag. Zet in de koelkast voor minimum vier uur. Best 6 uur laten opstijven, ofwel een nachtje. Werk af door de resterende aardbeien in schijfjes te snijden en bovenop de taart te leggen.

Ps: als je het wat meliger wilt, snijd dan de aardbeien in de vorm van hartjes en versier zo je taart.

Overheerlijk én romantisch.

Een gelukkige Valentijn!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.