Citroen-yoghurt cake

Uuuhm lekkeeeuuuurrr. Jawel! Fris, yoghurtvol, boterloos, luchtig, zacht,.. alleen maar positieve cake-adjectieven voor deze topper. Ik hou normaal niet zo van citroen in mijn eten, maar dat betekent niet dat de citroenlovers niet aan hun trekken mogen komen op ‘As cooked by ginger’, toch? En ik moet toegeven, ik vind hem zelf heel lekker. Loop er continu van te snoepen. Gelukkig ga ik seffens naar mijn ouders en zus dan kan ik daar een stuk dumpen en de schoonpapa die eventjes thuis is om een kast in elkaar te steken, krijgt ook een stukje mee. Weigeren is geen optie. Ik bak zo graag, maar damn je kan dus niet in kleine hoeveelheden bakken. Hoe bak je een halve cake? Een soort burcht maken in het midden van je cakevorm en hopen dat het beslag er tijdens het bakken niet onderdoor sijpelt? Ofwel een hele platte cake bakken? Ofwel een mini vormpje nemen en het recept door twee delen. Het laatste lijkt het meest logische… Ach ja, ik wijk af. Dus, mijn zondag bakdag project is licht en fruitig. Smullen maar.

IMG_6456

Benodigdheden, voor 1 tulbandcake:

300 g speltbloem

280g suiker

2 zakjes vanillesuiker

300 g Griekse yoghurt (Bij Delhaize hebben ze heel lekkere lactosevrije)

3 eieren

175 ml zonnebloemolie

2 tl (wijnsteen)bakpoeder

1 snufje zout

de zeste en het sap van 1 citroen

IMG_6458

Bereiding:

Ik maakte het beslag met de keukenmachine, lekker gemakkelijk. Het is ook haalbaar zonder keukenmachine, hoor. Meng de suiker, de vanillesuiker en de eieren tot een schuimig, gelig beslag. Voeg vervolgens de yoghurt toe en meng. Hierna giet je de zonnebloemolie erbij en meng je alles tot een mooi geheel.

IMG_6460

Rasp de citroen. Enkel het gele deel van de schil, het witte smaakt al snel bitter. Snijd hierna de citroen in twee en pers het sap eruit. Voeg zowel de zeste als het sap toe. Voeg het bakpoeder en het zout toe. Zeef de bloem boven het beslag uit en laat alles een paar minuten mengen totdat het een mooi geheel wordt.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Vet je tulbandvorm in met boter en bloem en stort het beslag in de vorm.

IMG_6457

Zet de cake 50 minuten in de oven op 180°C. Laat hierna volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Héérlijk genieten.

Enjoy your sunday!

IMG_6459

3 gedachtes over “Citroen-yoghurt cake

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.