Pompoensoep

Wanneer we herfst zeggen, zeggen we ook pompoen. Dé herfstgroente. Je kan er ook veel kanten mee uit, zo schijnt het. Maar dat moet ik zelf nog ontdekken. Ik heb nog wat experimenteerwerk te doen als het op de pompoen aankomt. Ik vind het alleszins alvast geen gemakkelijk taakje om dat ding gesneden en wel op je werkblad te hebben liggen. Is toch even zwoegen en zweten, denk ik dan. Maar wel de moeite waard, want pompoen is echt wel een lekkere groente. Voor mijn eerste aanvaring met de pompoen, heb ik het simpel gehouden. SOEP, jammie. Ik kan er niet genoeg over doorzeuren, over hoe graag ik soep eet. Zo gezond en zo lekker. Letterlijk dagelijkse kost voor mij. Op deze gezonde gewoonte ben ik best trots. Over dat steevaste chocolaatje na de portie soep zullen we maar zwijgen. Komt ie, de pompoensoep.

Benodigheden, voor een grote pot soep, want soep kan je gewoon niet klein maken:

1 kleine pompoen

2 wortelen

3 grote tomaten

1 prei (enkel het witte gedeelte, de rest vries je maar in)

1 ui

1 dikke teen look

2 blokjes groentenbouillon

handvol verse peterselie

Afwerking: pompoenpitten en 1/2 tortilla

Bereiding:

Snijd alle groenten in grove stukken. De pompoen deed ik in twee. Ik haalde met een lepel het binnenste (de pitten en nog wat spul) eruit, sneed de schil eraf en sneed het in grote stukken. Snijd ook de peterselie fijn.

Zet een grote pot op het vuur en doe er een scheut olijfolie in. Stoof de ui, look en prei kort aan. Doe er de wortelen bij en roer even alles om. Doe er de pompoen bij en roer opnieuw. Laat alles een paar minuten aanstoven. Gooi tenslotte de tomaten en de peterselie erbij en kruid met veel peper en zout. Laat alles 5 minuten aanstoven op deze manier.

image

Giet er nu ongeveer 1,5 liter water bij en twee groentenbouillonblokjes. Laat het geheel een halfuur koken of totdat alle groentjes goed plat zijn en mix de soep glad.

Voor de afwerking roosterde ik wat pompoenpitten en deed deze erbij. Ook brak ik een tortilla in grote stukken en zette deze even onder de grill met wat zeezout. Lekker en eens iets anders dan een standaard crouton.

Smakelijk aan alle soepboeren!

image

2 gedachtes over “Pompoensoep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.