Quiche van restjes

Er bestaan duizend en één verschillende soorten quiche. Je kan zoveel verschillende combinaties maken. Je hebt de klassiekers zoals quiche lorraine, broccoli met zalm, spinazie en ricotta,… Maar je kan ook een quiche maken door gewoon je koelkast even open te trekken. Zo is deze quiche tot stand gekomen. Ik had een paar groenten die toch stilaan tekenen van veroudering begonnen te vertonen en signalen begonnen te geven dat het tijd werd om ze te verorberen. Aangezien ik een mens ben dat niet van verspilling houdt en hartzeer heeft als er eten integraal in de vuilbak gegooid wordt, zette ik mijn brein aan het werk bij het zien van mijn ‘op het randje’-groentjes en besloot een quiche te maken. Komt ie!

Benodigdheden, voor 1 quiche:

1 rol bladerdeeg

3 eieren

2 dl room (ik gebruikte magere, ik durfde dat)

1 aubergine

1 paprika

klein bakje champignons

1 pakje spekblokjes

kerstomaten

1 teen look

peper, zout, oregano, paprikapoeder, olijfolie

Bereiding:

Snijd de teen look fijn, de aubergine, paprika en champignons in blokjes en de kerstomaten in twee. Doe een scheut olijfolie in een wokpan en stoof de look kort aan. Doe er de aubergine bij en stoof aan voor een paar minuten. Doe er vervolgens de paprika bij en laat 5 minuten aanstoven. Als laatste doe je er de champignons bij en laat je het geheel even goed aanbakken. Kruid het geheel met peper, zout en paprikapoeder. Zet het daarna op een laag vuurtje en laat zo even verder pruttelen terwijl je aan de rest van het gerecht werkt. Bak nu de spekblokjes aan en zet apart.

Breek de eieren in een kom en voeg de room toe. Meng alles goed. Kruid stevig met peper en zout. Je moet zeker niet te zuinig zijn.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Neem nu de rol bladerdeeg en bedek hier een ronde bakvorm mee. Voeg vervolgens de groentjes toe. De taartvorm mag nu al goed gevuld zijn. Doe de spekjes erover en verdeel ze gelijkmatig.

Giet nu het ei-room mengsel over het geheel en zorg dat het ongeveer gelijk over de vorm verdeeld is.

Leg de kerstomaatjes bovenop de taart met de binnenkant naar boven. Je moet niet te zuinig zijn, er mogen best veel tomaatjes op liggen. Verstrooi er nog wat gedroogde oregano overheen en de quiche is klaar om de oven in te gaan. Zet hem in de oven voor ongeveer 30-40 minuten. Check of hij gaar is door de achterkant van een lepel of zoiets in de quiche te steken. Als hij nog fel nat is, zet je het nog een paar minuten bij.

Bon appétit!

IMG_8467

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.