Pretzels met kinderchocolade

Say what? Jawel, jullie horen het goed. PRETZELS MET KINDERCHOCOLADE. Ze zijn zo heerlijk! En absoluut niet leeftijdsgebonden, ze zijn voor jong en oud. De inspiratie voor deze delicatesse komt uit Düsseldorf. Ik ben er twee jaar geleden een weekendje met het lief geweest en vorig jaar met mijn vriendinnen. Telkens tijdens de kerstperiode, want dan zijn er zo’n zalig leuke kerstmarktjes vol met lekker eten. De eerste keer koos ik gewoon toevallig die zachte, heerlijke, grote pretzel met kinderchocolade. Maar toen ik voor de tweede keer terug ging, moest en zou ik opnieuw die pretzel eten. En dat deed ik! Ik heb op alle kerstmarktjes van Düsseldorf maar 1 kraampje gevonden waar ze deze verkopen. Gelukkig stond die het tweede jaar op exact dezelfde plaats, anders hadden mijn vriendinnen me moeten troosten, vrees ik. Ach ja, gezien ik dit jaar waarschijnlijk niet nog eens naar Düsseldorf ga, besloot ik ze maar gewoon helemaal zelf te maken. Ik heb even moeten uitzoeken hoe je zo’n pretzel op zich maakt. Een gewone basispretzel vind ik een beetje saai, brodig en saai. Maar met deze kinder-lijke extra, is het een PRET(zel) in je mond. Woehoew.

Benodigdheden, voor 7 stuks:

250 g tarwebloem

3 g suiker

4 g zout

4 g gist

80 ml water op kamertemperatuur

100 ml melk op kamertemperatuur

1 ei

5 á 6 reepjes Kinder (de kleintjes die je in blokjes kan delen)

Bereiding:

Meng het water met de melk en doe er de gist en de suiker bij. Laat dit ongeveer 5 minuten intrekken. Doe ondertussen de gezeefde bloem en het zout in de keukenmachine en meng even kort. Doe vervolgens het melkmengsel erbij en laat het geheel ongeveer een kwartier draaien in de keukenmachine op gemiddelde stand. Ik denk dat het ook zonder keukenmachine moet kunnen, maar dan ga je toch je spierballen moet bovenhalen. Maar wie niet waagt, niet wint.

Okay, haal na een kwartier het deeg uit de machine. Het is ondertussen een mooi vast deeg van zichzelf, maar kneed er nog even een bol van. Doe deze bol in een kom waar je wat bloem in gedaan hebt en zet de kom op een warme, tochtvrije plaats met een vochtige keukenhanddoek erover. Laat het deeg ongeveer 2u rusten. Als het goed zit, is het na 2u verdubbeld in grootte. Haal het deeg uit de kom en kneed het nog even met je handen. Doe wat bloem op je werkblad en maak nu 7 lange slierten met het deeg (ongeveer 25 cm lang). Nu kan je je pretzels beginnen maken. Pak het ene uiteinde van de sliert en plak de punt iets verder dan het midden van de sliert terug vast, zodat je een boogje maakt. Doe dit met de andere kant ook, maar kruis de eerste boog en plek dan het puntje terug vast op de sliert. Je maakt eigenlijk een soort hartje, maar dan iets minder puntig. Leg de pretzels op een met bakpapier bedekte pakplaat en laat ze er nog een kwartiertje op liggen.Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.

IMG_8625

Nu de kinder hahaaaa, breek de reepjes in blokjes en steek per pretzel drie of vier blokjes erin en bedek het een beetje met deeg zodat ze niet te fel uitsteken. Breek vervolgens het ei en doe het eigeel in een kommetje. Bestrijk de pretzels met het eigeel, strooi een mini beetje grof zeezout over de pretzels en hop de oven in voor 15 minuten. Laten afkoelen en klaar om te smikkelen.

Tip: Als je ze als ontbijt wilt eten, kan je ze best de avond ervoor klaarmaken ofwel enorm vroeg opstaan. Gezien het deeg toch 2u moeten rijzen, neemt het wel veel tijd in beslag.

Geniet ervan! Ik ga dat alleszins zeker doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.